Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Μήδεια στη σπηλιά του Νταβέλη

Μία σπουδαία Ελληνίδα ποιήτρια, η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, θα ασχοληθεί με τη Μήδεια. Και μάλιστα, με έναν τρόπο αντισυμβατικό, σε έναν εντελώς αντισυμβατικό χώρο. Εκεί όπου σατανιστικές και άλλες τελετές, καθώς και δραστηριότητες κάθε άλλο παρά θετικές, λαμβάνουν συχνά χώρα: στη σπηλιά του Νταβέλη, στην Πεντέλη. Στην καμένη Πεντέλη, θα έπρεπε να πούμε κανονικά.
Μπορεί να φαίνεται απίστευτο, όμως οι πυρκαγιές έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην επιλογή του βουνού για την παρουσίαση του προγράμματος «Μήδεια» από τον θίασο «Ζου Ντίστρικτ Κόμπανι» του Λος Αντζελες. Η Αθήνα και το Λ.Α. είναι αδελφοποιημένες, εκτός των άλλων και επειδή υποφέρουν από πυρκαγιές. Οσο για τον θίασο, αυτός ψάχνει για χώρους που ποτέ ξανά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ως θέατρα.
Η άδεια για τις παραστάσεις, που θα δοθούν τον Μάιο του 2011 έφερε το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Στη σπηλιά του Νταβέλη υπάρχουν τόσο αρχαία κατάλοιπα λατύπης, δηλαδή θραυσμάτων μαρμάρου (τα κοιτάσματα χρησιμοποιήθηκαν κατά την αρχαιότητα για οικοδόμηση και στην Ακρόπολη ακόμα) όσο και δύο βυζαντινά ναΐδρια.
Η εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας- Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος ήταν υπέρ της διεξαγωγής των παραστάσεων, παρά τις κάποιες επιφυλάξεις της Β’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αττικής.

 «Αυτό το σπήλαιο έχει κακοποιηθεί από σατανιστές, από μοτοσικλετιστές που κάνουν αγώνες, από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε» είπε η έφορος Σπηλαιολογίας Νίνα Κυπαρίσση. «Καιρός είναι να του δώσουμε μια άλλη χρήση».
Στην παράσταση θα μετάσχει το Θέατρο Κωφών Ελλάδας. Θα παρουσιάζονται στα αγγλικά αποσπάσματα από τη «Μήδεια» του Ευριπίδη και του Σενέκα για 80-100 θεατές τη φορά.
Ο καθηγητής Μανόλης Κορρές υπενθύμισε ότι στο σπήλαιο είχαν γίνει έργα κατά το παρελθόν, προκειμένου να μετατραπεί σε στρατηγείο του ΝΑΤΟ με τοίχο πάχους 15 μέτρων από μπετό. Για τα έργα αυτά, που δεν ολοκληρώθηκαν, αναμοχλεύτηκαν αρχαία μπάζα και μετακινήθηκε μεγάλο μέρος του υπεδάφους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα προβλήματα ολισθηρότητας. Υπενθύμισε επίσης ότι στα αρχαία «μπάζα» υπάρχουν και πολλά ημίεργα, δηλαδή έργα που έμεναν ημιτελή και απορρίφθηκαν επιτόπου.

Πάντα ανοιχτά
Η σπηλιά του Νταβέλη είναι ανοιχτή για όποιον ενδιαφέρεται να μπει, καθώς δεν αποτελεί μνημείο και δεν φυλάσσεται.

Αγγελική Κώττη - «EΘΝΟΣ» 4/5/2010
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=11604990

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου