Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Για το όνομα του ενιαίου Δήμου

Οι θέσεις του συνδυασμού «ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

Στις 2 Φεβρουαρίου 2011, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία επικοινωνία ή διαβούλευση, ήρθε ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο η αλλαγή ονόματος του ενιαίου Δήμου από «Δήμος Πεντέλης» σε «Δήμος Πεντελικού».
Οι βασικοί άξονες των θέσεων του Συνδυασμού «Ανθρώπινη Πολιτεία» αναπτύχθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον επικεφαλής Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου, τους Δημοτικούς Συμβούλους Ι. Σαφλιάνη, Β. Λάζο και Β. Κωστόπουλο, τον Τοπικό Σύμβουλο Μελισσίων Α. Φραντζή και τα μέλη του συνδυασμού μας κ.κ. Ι. Κρουστάλλη, Αγγ. Παλαιοδήμο , Θ. Βορέα ως εξής:
1. Το θέμα του ονόματος του ενιαίου Δήμου είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και ευαίσθητο. Ούτε μπορεί να παραβλέπεται η ιστορικότητα της μεγαλύτερης σε πληθυσμό πόλης των Μελισσίων (όπως έκανε η Πολιτεία) ούτε και να αλλάζει τόσο βιαστικά με την ψήφο μίας και μόνο παράταξης (εκ συνόλου έξι παρατάξεων), της οποίας οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν μπορούν να αναλάβουν ένα τόσο σημαντικό βάρος.
2. Η πρόταση αλλαγής του ονόματος του ενιαίου Δήμου πρέπει να αποσυρθεί. Είναι επιβεβλημένη η διαβούλευση με την κοινωνία και η δημιουργία ευρύτερων συναινέσεων ώστε να οδηγηθούμε σε λύση που ενώνει και δεν πολώνει. Αν χρειασθεί, σε απώτερο χρόνο, μπορεί να εξετασθεί και η λύση του Δημοψηφίσματος την οποία προβλέπει και ο νόμος.
3. Το επιχείρημα της Διοίκησης, ότι πραγματοποιούν προγραμματική τους δέσμευση που ενέκρινε η πλειοψηφία των πολιτών, δεν ευσταθεί. Ειδικά στη δημοτική κοινότητα των Μελισσίων, το ποσοστό τους στον πρώτο γύρο ήταν αρκετά μικρό (20,89 %). Όσοι τους ψήφισαν στο δεύτερο γύρο, είχαν στο σκεπτικό τους τη συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ των δύο υποψηφίων δημάρχων και όχι τη θέση τους για το όνομα του ενιαίου Δήμου. Υπάρχουν πολλά και σημαντικότερα θέματα για τα οποία έχει δεσμευτεί η Διοίκηση και σε αυτά οφείλει να δώσει προτεραιότητα.
4. Η πρόσφατη κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μελισσίων (Μάιος 2010) για μετονομασία του ενιαίου δήμου σε «Δήμος Μελισσίων – Πεντέλης» πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Η πρόταση του επικεφαλής του Συνδυασμού μας στα Μελίσσια Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου είχε υπερψηφιστεί από 14 Δημοτικούς Συμβούλους (οι 5 εκ των οποίων είναι σήμερα δημοτικοί σύμβουλοι της Διοίκησης). Διευκρινίζεται ότι την συγκεκριμένη πρόταση είχαν καταψηφίσει, με διαφορετικό σκεπτικό, η παράταξη του Μ. Γραφάκου και η ΔΑΣ του κ. Καρατζή.
5. Η αντιμετώπιση του θέματος από τον συνδυασμό του πρώην Δημάρχου Μελισσίων Μ. Γραφάκου ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Ο κ. Γραφάκος αποχώρησε μαζί με άλλους δύο Δημοτικούς Συμβούλους του συνδυασμού του πριν τη συζήτηση του θέματος, αφήνοντας να αναγνωσθεί επιστολή ότι εμμένουν στο όνομα «Δήμος Πεντέλης». Για ακόμη μια φορά ο κ. Γραφάκος έδειξε πώς αντιλαμβάνεται τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.
6. Ανεξάρτητα από το τελικό όνομα του ενιαίου Δήμου, οι Δημοτικές Κοινότητες δεν θα χάσουν ούτε το όνομα ούτε την αυτοτέλειά τους. Ενέργειες όπως το σβήσιμο του ονόματος «Μελίσσια» από τα Σχολεία των Μελισσίων μόνο ως βιαστικές, επιπόλαιες και επικίνδυνες μπορούν να χαρακτηριστούν. Άλλωστε, η ονοματοδοσία των σχολείων δεν ανήκει στις αρμοδιότητες του Δήμου.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ
«ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου