Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Δεν ανεδείχθη "Συμπαραστάτης του Δημότη"

Οι θέσεις του Συνδυασμού Ανθρώπινη Πολιτεία για την εκλογή του
«Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης»
Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πεντέλης της 22ας Φεβρουαρίου 2011 μοναδικό θέμα ήταν η εκλογή του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης». Οι θέσεις του Συνδυασμού μας συνοπτικά όπως διατυπώθηκαν από τον επικεφαλής του Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου έχουν ως εξής:
«Ο θεσμός είναι καινούριος και μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμος αν αυτοί που καλούνται να τον υλοποιήσουν τον πιστέψουν και τον λειτουργήσουν σύμφωνα με το σκοπό της νομοθετικής ρύθμισης. Για να γίνει αυτό το άτομο που θα επιλεγεί θα πρέπει να είναι εγνωσμένου κύρους, αδιαμφισβήτητου ήθους, εμπειρίας, διοικητικών ικανοτήτων και επαρκών επιστημονικών προσόντων για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Για λόγους δεοντολογίας δεν θα πρέπει να είναι άτομο άμεσα συνδεδεμένο με τις δημοτικές παρατάξεις, δηλαδή αποτυχών υποψήφιος και μάλιστα του επιτυχόντος Συνδυασμού.
Να μην είναι άτομο άμεσα επηρεαζόμενο από την Δημοτική Αρχή. Να μην λειτουργεί ως υπάλληλος του Δήμου και του Δημάρχου αλλά ως ανεξάρτητη αρχή. Να αντιμετωπίζει τα καταγγελλόμενα δημοτών και επιχειρήσεων με διαφάνεια, αντικειμενικότητα, αμεροληψία και δικαιοσύνη. Να εξασφαλίζει με τις πράξεις του την έξωθεν καλή μαρτυρία. Αν τέλος δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του, με την ίδια πλειοψηφία που απαιτείται βάσει του Νόμου (2/3 του συνόλου των μελών του Δ.Σ.) το Δημοτικό συμβούλιο να τολμά να τον αντικαταστήσει».
Το αποτέλεσμα και των δύο ψηφοφοριών δεν ανέδειξε συμπαραστάτη του Δημότη!!!
Η δήλωση του Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου μετά το τέλος της συνεδρίασης ήταν η εξής :
«Η Διοίκηση δεν ήθελε να εκλέξει συμπαραστάτη του Δημότη. Αν ήθελε θα το είχε κάνει. Υπήρξαν αξιόλογες προτάσεις που είτε υπεβλήθησαν, είτε απεσύρθησαν την τελευταία στιγμή, διότι ήταν προφανές εκ των προτέρων το αποτέλεσμα, δηλαδή η εμμονή της διοίκησης σε παραταξιακή λύση. Το δημοτικό συμβούλιο Πεντέλης με ευθύνη της διοίκησης έκλεισε το θέμα «στο άψε σβήσε». Όσον αφορά τη μείζονα μειοψηφία και τον κ. Γραφάκο έγιναν αισθητοί με την ελλειπή παρουσία τους και την ως συνήθως απουσία του επικεφαλής τους.
Τελικό συμπέρασμα της επόμενης μέρας : Ο Δήμος Πεντέλης απέτυχε να θέσει σε εφαρμογή μια καινοτομική και πολλά υποσχόμενη διάταξη του Καλλικράτη. Μολονότι υπήρξαν αξιόλογες υποψηφιότητες που τελικά έμειναν υποψηφιότητες είναι αξιοσημείωτο ότι αυτές προήρχοντο από τους «πέριξ» των Δημαρχιακών. Γιατί άραγε; Πολίτες από την ευρύτερη κοινωνία είτε δεν το έμαθαν είτε αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία που η «τράπουλα φαινόταν σημαδεμένη».
 Έτσι όμως δεν πάνε μπροστά οι θεσμοί, ούτε η χώρα, ούτε η τοπική αυτοδιοίκηση. Η νομοθετική εξουσία πρέπει να προβληματιστεί πολύ για τον τρόπο επιλογής του συμπαραστάτη του Δημότη. Πιθανόν συμβάντα ως αυτά που καταγράφησαν στο Δήμο Πεντέλης να είναι πολλαπλά σε όλη την Επικράτεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου