Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Παρέμβαση κόντρα στις περικοπές που τσακίζουν το λαό

Για την κατάσταση που επικρατεί στους δήμους που σήμερα και αύριο θα είναι κλειστοί και ειδικότερα για τα ζητήματα χρηματοδότησης και στήριξης των κοινωνικών υπηρεσιών, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στους δήμους της Αττικής εξέδωσαν ανακοίνωση.
                                 Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Δύο χρόνια, περίπου, από τις τοπικές εκλογές και την εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου της διοικητικής μεταρρύθμισης του "Καλλικράτη" επιβεβαιώνεται η βασική εκτίμηση του ΚΚΕ ότι αποτελεί βασικό εργαλείο για την προώθηση και εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση. Ερχεται να συνδράμει το κεφάλαιο στην επίθεση που κλιμακώνει σε βάρος του λαού.
Αποδεικνύεται έμπρακτα ότι έχει αποστολή την υλοποίηση της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας, η οποία εκφράζεται με τη λεηλασία του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων, με την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων, με την ανατροπή και διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τις απολύσεις και την πολιτική χειραγώγησης και ενσωμάτωσης εργαζομένων και εργατικών/λαϊκών στρωμάτων.
Αυτή η στρατηγική στους Δήμους της Αττικής εφαρμόζεται με την πλήρη συναίνεση των τοπικών διοικήσεων και ανεξάρτητα από ποια πολιτική δύναμη ηγεμονεύει, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΔΗΜΑΡ - ΣΥΝ.
Η διοικητική μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη" έχει προσαρμόσει ήδη τις δομές σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών στη βάση των παρακάτω επιδιώξεων:

-- Διευκολύνει, επεκτείνει και ενισχύει την επιχειρηματική δράση. Εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες Παιδείας, Υγείας και Πρόνοιας. Δήμοι και Περιφέρεια λειτουργούν ως φορείς προώθησης ενός περιορισμένου "πακέτου κοινωνικών υπηρεσιών" για τα πιο εξαθλιωμένα στρώματα. Διαλύει τις εργασιακές σχέσεις.
-- Περικόπτει δραστικά την κρατική χρηματοδότηση στους Δήμους στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Με πρόσχημα το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος οι περικοπές των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) βαίνουν μειούμενες, κατά 30% για το 2012, ενώ στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας προβλέπεται νέα εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,35 δισ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή μείωση από τους ΚΑΠ από το 2012 έως το 2015 3,320 δισ. ευρώ! Η επαναξιολόγηση δαπανών που θα γίνεται κάθε χρόνο μειώνει την κρατική χρηματοδότηση και αυξάνει τα "ίδια" έσοδα των Δήμων που προέρχονται από το χαράτσωμα του λαού. Η περιβόητη "εξοικονόμηση" πόρων έρχεται να προστεθεί στα περίπου 9 δισ. ευρώ των παράνομα παρακρατηθέντων πόρων των προηγούμενων ετών και τα οποία "κούρεψαν" στα 1,7 δισ. με τη σύμφωνη γνώμη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΔΗΜΑΡ και δημοτικών αρχών.
     Δραστικές περικοπές με επιπτώσεις στα λαϊκά νοικοκυριά
Η Περιφερική Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) αυτό το διάστημα που σηκώνει τις κινητοποιήσεις με θέμα τη μείωση κατά 30% των ΚΑΠ ταυτόχρονα υποθάλπει την επέκταση των ανταποδοτικών λειτουργιών σε σειρά υπηρεσιών (πολιτισμός, αθλητισμός), που σημαίνει επέκταση της φορολόγησης, των τελών, της ανταπόδοσης, δε λέει κουβέντα για τις τεράστιες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού. Πατρονάρουν το γιουρούσι και το μεγάλο φαγοπότι. Εξήντα πέντε ΜΚΟ στην Αττική που παρέχουν υπηρεσίες δουλεμπορικών γραφείων, ξεκοκαλίζουν δημόσιο χρήμα, γίνονται ιχνηλάτες του δρόμου ιδιωτικοποίησης όλων των υπηρεσιών των Δήμων.
Η δραστική μείωση των πόρων, οι συγχωνεύσεις, οι καταργήσεις οργανισμών και υπηρεσιών, η δραματική μείωση του προσωπικού για φέτος και τα επόμενα χρόνια που θα προέλθει από τις συνταξιοδοτήσεις, την εργασιακή εφεδρεία, τις απολύσεις και το πάγωμα των προσλήψεων θα έχουν ως συνέπεια την υποβάθμιση και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας.
Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων στους Δήμους στηρίζει στρατηγικά τις κατευθύνσεις της διοικητικής αναδιάρθρωσης, τις προβάλουν "ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και συνοχής", όπως λένε. Οι κατά καιρούς κραυγές τους για τα ισχνά οικονομικά των Δήμων είναι στοχευμένος αποπροσανατολισμός, για να περνούν είτε με συναίνεση είτε με εκβιασμό τις αντιδραστικές αλλαγές στο όνομα "της χρεοκοπίας και της άσχημης κατάστασης της χώρας".
Μπροστά στη βάρβαρη πραγματικότητα που βιώνουν ο εργατόκοσμος, τα λαϊκά στρώματα στην Αττική, καμιά αναμονή, καμία απαντοχή στις διεκδικήσεις των δημάρχων. Συγκυβέρνηση και δήμαρχοι μοιράζουν δεκανίκια γιατί χρειάζονται σακάτηδες.
                          Πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης
Οι εργατοϋπάλληλοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει τώρα να πάρουν την προστασία της ζωής τους στα χέρια τους. Στα επείγοντα προβλήματα σήμερα της λαϊκής οικογένειας με ενιαία οργάνωση και πάλη να απαιτήσουν:
-- Αμεση και πλέρια χρηματοδότηση των δήμων και των υπηρεσιών τους με φορολόγηση στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου.
-- Διεύρυνση των κοινωνικών δομών και προγραμμάτων και μόνιμο προσωπικό.
-- Κανένας ιδιώτης στις υπηρεσίες των δήμων, έξω οι ΜΚΟ, όχι στη βάρβαρη εκμετάλλευση των απολυμένων και άνεργων συναδέλφων.
-- Τα πακέτα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ να στηρίξουν αποκλειστικά και μόνο τις δημόσιες κοινωνικές δομές, να φύγουν από τη μέση οι ιδιώτες που τα λυμαίνονται σήμερα.
-- Καμιά απόλυση, καμιά εφεδρεία, να μονιμοποιηθούν επιτέλους όλοι οι συμβασιούχοι συνάδελφοι.
-- Να εξαιρεθούν οι δήμοι και οι δημόσιες δομές Πρόνοιας, Υγείας, Παιδείας από την απαγόρευση των προσλήψεων.
-- Μισθούς και μεροκάματα με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.
-- Υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών Ελλήνων - μεταναστών - προσφύγων.Αμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων που κλείνουν τα μαγαζιά τους, των παιδιών στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου