Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Καταγραφή της υφισταμένης κατάστασης στο νέο Δήμο,

η πρώτη κίνηση του Δ. Στεργίου-Καψάλη

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο dimarxe.gr news ο νέος Δήμαρχος Πεντελικού, Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης. Ο κ. Στεργίου-Καψάλης μίλησε για το αύριο του νέου Δήμου, έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει, διέκρινε τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει, ενώ σκιαγράφησε το προφίλ που πρέπει να έχει ο κάθε Δήμαρχος.
Εν πρώτοις, ευχαρίστησε τους δημότες για την τιμή που του έκαναν επανεκλέγοντάς τον Δήμαρχο: «Η διοικητική μεταρρύθμιση που εκφράζεται με τον “Καλλικράτη” για την Αυτοδιοίκηση αποτελεί τη μεγαλύτερη αλλαγή του κράτους μας τα τελευταία 50 χρόνια. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα που οι δημότες του καλλικρατικού Δήμου μου ανέθεσαν να υλοποιήσω αυτή την αλλαγή. Τους ευχαριστώ».
Στη συνέχεια υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα των ΟΤΑ α’ βαθμού είναι τα οικονομικά τους: «Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία οι Δήμοι είναι ο μεγάλος ασθενής. Γι’αυτό ευθύνεται και το κράτος και εμείς οι αιρετοί ως διαχειριστές των Δήμων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης είναι πως βρίσκεται στο παραπέντε ενός οικονομικού-αυτοδιοικητικού κραχ. Το να ξεκινάς ένα τέτοιο μεγάλο εγχείρημα με αρχή το συσσωρευμένο οικονομικό πρόβλημα ετών, είναι η μεγαλύτερη δυσκολία. Η εμπειρία μου αποτελεί εφαλτήριο».
Η «Ψυχή του Πεντελικού» τόνισε πως πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο πνεύμα διοίκησης των αιρετών: «Πρέπει να αλλάξουμε και ένα κυρίαρχο στοιχείο: το πνεύμα. Τόσο των αιρετών όσο και του προσωπικού του Δήμου. Σήμερα, αναδεικνύονται αυτοδιοικητικές προσωπικότητες μέσα από καλά βεγγαλικά, φωτογραφίες και δανειοδοτούμενα έργα. Πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα άλλο πρότυπο Δημάρχου το οποίο να χαρακτηρίζεται από την υπευθυνότητα, την εργατικότητα, τη δημοκρατικότητα και κυρίως από το σεβασμό του δημοσίου χρήματος. Είμαστε υπηρέτες του δημότη επί 24ώρου βάσεως…»
Ερωτώμενος ποια θα είναι η πρώτη του κίνηση μόλις μπει στο νέο Δήμο, επεσήμανε: «Μπαίνοντας στον καινούριο καλλικρατικό Δήμο θα ξεκινήσω μία διαδικασία καταγραφής της υφισταμένης κατάστασης προκειμένου να παραλάβω το νέο Δήμο. Αν αποδειχθούν όσα ακούγονται, θα με οδηγήσουν σε μία τετραετία συμμαζέματος και στησίματος του νέου Δήμου με υγιές πνεύμα που θα ξεκινάει με δεδομένο: τη Σπαρτιατική λειτουργία της εξουσίας. Η πατρίδα μας δεν αντέχει άλλους πολιτικούς αυτοκράτορες. Δεύτερον, να περικόψουμε τις σπατάλες».
Αναφερόμενος στο γεγονός πως ήδη έχει ορίσει τους «εκλεκτούς» του σχήματός του (Αντιδημάρχους, Προέδρους ΝΠΔΔ κτλ), συμπλήρωσε: «Από τις 15 Νοεμβρίου (σ.σ. επόμενη των εκλογών) ξεκίνησα μία διαδικασία για την εκπαίδευση των πάντων όσον αφορά στον “Καλλικράτη”. Ακόμα, μπήκα σε μία διαδικασία αυτοπροτάσεων, προτάσεων και συνεχούς διαβούλευσης για να σφυρηλατήσω ένα κυβερνητικό σχήμα που θα έχει την ευθύνη για την πρώτη θητεία του νέου Δήμου Πεντελικού».
Εν τέλει, σημείωσε: «Αν γράφαμε σε λευκό χαρτί η επιτυχία του “Καλλικράτη” θα ήταν δεδομένη. Δυστυχώς, γράφουμε σε μουτζουρουμένο χαρτί. Εκεί είναι η μεγάλη δυσκολία».
http://www.stergiou-kapsalis.gr/stergiou6/interviews/268-sinentefxi-stergiou-dimarxegr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου