Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Σαραντάκου Μηνολόγιον Ιουνίου...

Ο Ιούνιος ετυμολογείται μάλλον από τη θεά Juno των Ρωμαίων, που είναι το αντίστοιχο της Ήρας.
Η λαϊκή του ονομασία είναι Θεριστής, αλλά και Κερασάρης.
Ο Ιούνης είναι ο μήνας με τις μεγαλύτερες μέρες του χρόνου.
Στο δικό μας γεωγραφικό πλάτος, οι μέρες γύρω στην 21η Ιουνίου διαρκούν σχεδόν 15 ώρες (παρά 12 λεπτά). Βορειότερα, οι μέρες διαρκούν περισσότερο -στο Λονδίνο 16 ώρες και 40 λεπτά, και πιο πάνω φτάνουμε στις λευκές νύχτες.
Ο Ιούνης είναι λοιπόν ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, όσο κι αν ο φετινός μπήκε κάπως στραβά. Οπότε, καλό καλοκαίρι!
Στην παλιά αγροτική κοινωνία, οι τελευταίοι μήνες της άνοιξης και οι πρώτοι του καλοκαιριού ήταν οι πιο δύσκολοι, ιδίως για όσους δεν είχαν και ζώα. Αυτό επειδή η καινούργια σοδειά δεν είχε ακόμα θεριστεί ενώ η παλιά είχε τελειώσει ή κόντευε να τελειώσει, τουλάχιστο στα φτωχά νοικοκυριά. Ο Μάης και ο Ιούνης ήταν λοιπόν μήνες στενεμένοι, εξού και η κεφαλονίτικη παροιμίαΟ Μάης έχει τ’ όνομα κι ο Θεριστής την πείνα”.


Και επειδή τον Ιούνιο η ελιά έχει μεν χάσει τον ανθό της αλλά δεν έχει ακόμα φανΤον Θεριστή ο νοικοκύρης τηράει την ελιά και τραβάει τα μαλλιά του” (επειδή βλέπει σκέτα φύλλα).
ερώσει τον καρπό της, μια άλλη παροιμία λέει “
Ο Ιούνιος έχει δώσει και τα Ιουνιανά, που ήταν οι πολύνεκρες συγκρούσεις του 1863 μετά την εκδίωξη του Όθωνα και πριν έρθει ο Γεώργιος Α’.
Κάποιοι είπαν και για Ιουνιανά του 2011, τις μεγάλες διαδηλώσεις με την περικύκλωση της Βουλής, αλλά αυτά δεν έπιασαν ενώ τα πρώτα έχουν μάλλον ξεχαστεί.
Κατά σύμπτωση, η χτεσινή Αυγή είχε τον τίτλο Ιουνιανά 2014 όχι με αναφορά στα ξεχασμένα Ιουνιανά του 1863, αλλά παραπέμποντας στα Ιουλιανά και στις προσπάθειες να αποσπαστούν τώρα, σε μια νέα προεδρική πλειοψηφία, βουλευτές από τα κόμματα που ηττήθηκαν στ
ις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Ένα άλλο θλιβερό χαρακτηριστικό του Ιούνη είναι πως οι δέκα πρώτες μέρες του σημαδεύονται από τέσσερα ναζιστικά ολοκαυτώματα:
2 Ιουνίου Κοντομαρί
3 Ιουνίου Κάντανος
6 Ιουνίου Κούρνοβο
10 Ιουνίου Δίστομο

Ο φετινός Ιούνης έχει δυο ιδιομορφίες, η μία είναι ότι συνεχίζονται οι πανελλήνιες εξετάσεις
(επειδή λόγω εκλογών άρχισαν πιο αργά) και η άλλη ότι είναι ο μήνας όπου αρχίζει το Μουντιάλ.
Στους υποψήφιους να ευχηθούμε καληεπιτυχία, στους γονείς υποψηφίων καλό κουράγιο και σε όλους τους φίλους τουιστολογίου, έστω και ετεροχρονισμένα, καλό μήνα!
                        ΠΗΓΗ:sarantakos.wordpress.com

Saints_june

                          ΠΗΓΗ:www.pemptousia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου