Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Εντοπίστηκαν εκατοντάδες αδήλωτες πισίνες

Την ώρα που η Ελληνική οικονομία πνίγεται απ’ τα spread και την ανάγκη για δανεισμό, χιλιάδες προνομιούχοι θα κολυμπούν χωρίς να πνίγονται τώρα το καλοκαίρι στις πισίνες τους στα προάστια της Αττικής. Πισίνες που οι περισσότεροι δεν έχουν δηλώσει στην Εφορία και έτσι μπορούν να απολαμβάνουν τα μπάνια τους χωρίς να φοβούνται τα τεκμήρια. Μια μικρή έρευνα του υπουργείου Οικονομικών με την βοήθεια δορυφόρου αποκάλυψε μονό στην περιοχή της Εκάλης 176 αδήλωτες πισίνες.
Ο δορυφόρος τα μαρτυράει όλα. Τα μπλε ορθογώνια και οβάλ στίγματα (φωτό) που φαίνονται από μακριά, είναι από κοντά πισίνες, οι μισές από τις οποίες είναι αδήλωτες. Το πρώτο χτύπημα του δορυφόρου έγινε στην Εκάλη από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία βρήκε 176 πισίνες αδήλωτες και ανύπαρκτες για την Εφορία, υπαρκτές και χλιδάτες για τους φοροφυγάδες ιδιοκτήτες τους. Πόσοι πραγματικά έχουν πισίνα στην Εκάλη; Σύμφωνα με τον μεσίτη Φάνη Σπηλιωτόπουλο «στην Εκάλη που είναι μεγάλα τα οικόπεδα και μικρή η κάλυψη του οικοπέδου και υπάρχει χώρος για να κατασκευάσουν πισίνες. Από τα νεόδμητα περίπου τα μισά έχουν πισίνα».
Σε ένα συγκρότημα κατοικιών ο ALPHA εντόπισε μία πισίνα με μήκος κοντά στα 10 μέτρα. Είναι μια μικρή πισίνα και την μοιράζονται έξι μεζονέτες. Το τεκμήριό της είναι χαμηλό και γι’ αυτό είναι δηλωμένη. Αυτή η περίπτωση δεν αποτελεί τον κανόνα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία ένας στους δύο κατόχους δηλώνει την πισίνα του ως... γούρνα, δηλαδή ως χτιστή λεκάνη για νερό και όχι ως δεξαμενή κολύμβησης όπως ορίζει η φορολογική νομοθεσία, αφού έτσι γλιτώνουν πολλά λεφτά αφενός από το «πόθεν έσχες» και αφετέρου από τα τεκμήρια διαβίωσης. Οι έλεγχοι συνεχίζονται για τους 17.000 κατοίκους της ελίτ των βορείων προαστίων.
Επόμενος στόχος του δορυφόρου είναι ο Διόνυσος και η Δροσιά. Σειρά για δορυφορικό έλεγχο έχει ο Άγιος Στέφανος, το Μαρούσι και η Πεντέλη. Οι παραβάτες θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα. Ο δορυφόρος πάντως θα καταγράψει τις άφαντες στα χαρτιά πισίνες σε πολλές πλούσιες περιοχές. Τις πισίνες όμως εσωτερικού χώρου ο δορυφόρος δεν μπορεί να την πιάσει και θα πρέπει το υπουργείο να χρησιμοποιήσει... ακτίνες Χ.

22.4.2010
Ρεπορτάζ: Μ. Λεκκάκου
Πηγή: ALPHA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου