Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Εντονη κινητικότητα του ΣΠΑΠ

για τη διάσωση των δασών
Συγκέντρωση – διαμαρτυρία για τη συνεχιζόμενη αδράνεια από πλευράς των αρμόδιων Υπηρεσιών για το σοβαρότατο θέμα της ξήρανσης των πεύκων των αστικών και περιαστικών δασών των Δήμων Πεντέλης, Ν. Πεντέλης, Βριλησσίων, Μελισσίων και άλλων Δήμων, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΣΠΑΠ κ. Δ. Στεργίου – Καψάλη.
Στην κινητοποίηση αυτή, στην οποία συμμετείχαν αυτοδιοικητικά στελέχη εκπρόσωποι φορέων, δημότες και κάτοικοι Δήμων και Κοινοτήτων μελών του Συνδέσμου, των οποίων τα αστικά και περιαστικά δάση έχουν πληγεί από έντομα και παράσιτα, αποφασίστηκε να ζητηθεί από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στη σύγκλιση συντονιστικής σύσκεψης για το θέμα, προκειμένου να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα και να αναληφθούν δράσεις.
Εγκρίθηκε επίσης ομόφωνο ψήφισμα, το οποίο περιείχε όλες τις απόψεις - προτάσεις των παρευρισκομένων για τις ενέργειες και δράσεις που επιβάλλεται να γίνουν, για να εκλείψουν οι κίνδυνοι περαιτέρω εξάπλωσης του φαινομένου, που επεκτείνεται ραγδαία και απειλεί πλέον με αφανισμό, όλα τα δάση του Πεντελικού.

Ο Σύνδεσμος, που είχε την πρωτοβουλία της Συγκέντρωσης - Διαμαρτυρίας αυτής, κατέστησε επίσης σαφές ότι «προτίθεται να ενισχύσει το έργο των αρμοδίων Υπηρεσιών του Κράτους με μέσα και εθελοντές για την υλοποίηση των αποφάσεων του Υπουργείου και του Δασαρχείου Πεντέλης. Γνωστοποίησε δε ότι θα μελετήσει το θέμα της απομάκρυνσης των νεκρών πεύκων σε ειδική ημερίδα που θα γίνει στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Πεντέλης, την Κυριακή 31 Μαΐου (11:00π.μ), στην οποία το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Δασαρχείο Πεντέλης είναι απαραίτητο να συμμετάσχουν».
Η έκκληση ωστόσο του ΣΠΑΠ για συμμετοχή στην Ημερίδα του υπουργείου και του Δασαρχείου Πεντέλης, δεν βρήκε θετική ανταπόκριση. Στην μείζονος σημασίας αυτή σύσκεψη έδωσαν πάντως το «παρών», ο Δ/ντης Δασών Ανατολικής Αττικής κ. Αναστάσιος Καζάζης ,ο εντομολόγος κ. Παναγιώτης Πετράκης (από το ΕΘ.Ι.Α.Γ.Ε), και ο καθηγητής εντομολογίας κ. Κων/νος Σουλιώτης (από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο).
Στη σύσκεψη διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:
α) Η αναγκαιότητα της άμεσης απομάκρυνσης των αποξηραμένων πεύκων, από τα αστικά και περιαστικά δάση που κυρίως έχουν πληγεί, (Αγ. Σύλλας, Ν. Πεντέλη, Παπαδημητρίου, Ν.Α.Τ., Δ. Μελισσίων και λόφου Πατήματος του Δ. Βριλησσίων).
β)Η αναγκαιότητα της μελέτης από αρμόδιους επιστήμονες του προβλήματος της ταχείας ξήρανσης των πεύκων και η έκδοση σχετικής διάγνωσης για την αντιμετώπιση του.
Προτάθηκε:
1)Η σύγκληση υπό το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων άμεσα σύσκεψης προκειμένου να δρομολογηθούν δράσεις για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος το οποίο ενόψει και του ερχόμενου θέρους, καθίσταται πιο σοβαρό αφού επιτείνει την Πυροπροστασία και Πυρασφάλεια της περιοχής.
2)Η διενέργεια αυτοψιών από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και την Περιφέρεια Αττικής όπως και Αρμόδιους επιστήμονες των ερευνητικών κέντρων του κράτους για τη διάγνωση της ασθένειας και του προβλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου