Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Αναγκαιότητα η δημιουργία

«Ικανοποιημένος από τη λειτουργία του ΣΠΑΠ κι από αυτό που κατόρθωσε να επιτύχει, αλλά ανικανοποίητος γιαυτό που πρέπει να γίνει στον Κοκκιναρά δήλωσε στην «ΑΛΗΘΕΙΑ» ο Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης.
«Πρέπει επειγόντως να δούμε δύο παραμέτρους, σημείωσε: Πρώτη και κυρίαρχη είναι η δημιουργία φορέα που θα αναλάβει να απομακρύνει τα καμμένα από το δάσος Κοκκιναρά και θα προετοιμάσει μία δεντροφύτευση όχι 100 χιλ αλλά 2 εκατομμυρίων δενδρυλλίων(εάν θέλουμε να λέμε ότι κάτι κάναμε!!!) και δεύτερη εξ ίσου σημαντική είναι η ενεργοποίηση του εθελοντισμού(μία δύναμη που ιδίως κατά τους θερινούς μήνες είναι άκρως απαραίτητη και πρέπει να είναι παρούσα, για να στηρίξει το πότισμα και τη λίπανση των φυτών)».
Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. χαρακτήρισε πολύ αργό το ρυθμό αναδάσωσης: «Τα 100 χιλ δέντρα που έβαλε ο ΣΠΑΠ και τα 10-15 χιλ που έβαλαν κάποιοι άλλοι Δήμοι, σημείωσε, θεωρώ ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό των 9500 στρεμμάτων που πρέπει να δεντροφυτευτούν στον Κοκκιναρά!!! Γιατί ο Κοκκιναράς έχει την ιδιομορφία ότι θέλει δεντροφύτευση σχεδόν στο σύνολό του.

Αυτό αποδεικνύεται δυο χρόνια μετά το κάψιμό του αφού πολύ λίγες και μικρές εκτάσεις φαίνεται ότι τελικά θα αναδασωθούν από φυσική αναδάσωση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Κοκκιναράς ήταν δεντροφυτευμένος. Δεν κάηκε δηλαδή δάσος παλαιό, αλλά αναδασωμένο παλιό δάσος. Φρονώ λοιπόν ότι είναι επιβεβλημένη η δημιουργία φορέα ο οποίος θα επιφορτιστεί με την απομάκρυνση των καμμένων και αποξηραμένων δέντρων που έχουν εγκαταλειφθεί ή αφεθεί δίπλα στο δρόμο, με αποτέλεσμα να αποτελούν πηγή πολλαπλών κινδύνων για τους διερχόμενους».
Ο Δήμαρχος Πεντέλης επέμεινε ότι δημιουργία Φορέα είναι το άμεσο ζητούμενο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, όπως χαρακτηριστικά είπε, θα μας προλάβουν οι σφετεριστές της Πεντελικής Γης και τα συμφέροντα που βλέπουν τον Κοκκιναρά σαν τον εύκολο τρόπο πλουτισμού τους. «Γιατί κακά τα ψέματα, υπογράμμισε: Ο Κοκκιναράς φέρεται να έχει μεγάλες ιδιοκτησίες στην περιοχή που εμείς προσπαθούμε να αναδασώσουμε. Μην ξεχνάτε ότι στη Ζώνη Α που εμείς αναδασώσαμε στις 15 Μαρτίου, το κεντρικό κομμάτι είναι μαντρωμένο με υποτυπώδη περίφραξη από κάποιον καταπατητή ο οποίος προσπαθεί να δείξει ότι το καλλιεργεί ενώ στις περιοχές Δ1 και Δ2 άνθρωποι ήλθαν και εμφάνισαν συμβόλαια! Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι δεν δίνουμε αγώνα μόνο για να δεντροφυτεύσουμε τον Κοκκιναρά αλλά και για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους όσοι φέρονται να έχουν ιδιοκτησίες στο φιλέτο του Πεντελικού βουνού».
Κληθείς να σχολιάσει κάποιες άλλες προσπάθειες αναδάσωσης που έγιναν με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα ή εξαγγέλθηκαν ότι θα γίνουν στον Κοκκιναρά, αρκέστηκε στην εξής επισήμανση: «Ο ΣΠΑΠ διακρίνεται για την σοβαρότητά του. Εμείς θεωρούμε ότι κι εμείς ως Σύνδεσμος είμαστε λίγοι για να κάνουμε το μεγάλο έργο αναδάσωσης του Κοκκιναρά. Γιαυτό το λόγο οι οποιεσδήποτε σπασμωδικές ενέργειες από μεμωνομένους Δήμους ή ανθρώπους, προφανώς δεν βοηθούν το κυρίαρχο θέμα που είναι η αναδάσωση του συνόλου του Κοκκιναρά. Εάν λειτουργούμε έτσι, μερικές φορές κάνουμε κακό αντί για καλό! Η συλλογική προσπάθεια με βάση ένα Φορέα που έχει ιδρυθεί, δημιουργηθεί και λειτουργεί αξιοπρεπώς για το περιβάλλον, τιμά την Αυτοδιοίκηση. Αυτό πρέπει να γίνει και έτσι θα γίνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου