Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Ασθενείς σεισμικές δονήσεις στην Πεντέλη

 Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αλλά και το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο,  η πρώτη καταγράφηκε τέσσερα λεπτά μετά τις εννέα το πρωί και το επίκεντρό της εντοπίζεται στην Πεντέλη. Το μέγεθός της προσδιορίζεται στα 2 Ρίχτερ, ενώ το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται σε βάθος πέντε χιλιομέτρων
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας επιβεβαιώνει πως υπήρξε άλλη μία δόνηση λίγο πριν τις 10 τόσο ασθενής όμως που δεν αποτυπώθηκε καν στα αυτόματα συστήματα παρακολούθησης.
Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογες σεισμικές δονήσεις εχουν σημειωθεί και στο παρελθόν και ότι οι ειδικοί ήταν καθησυχαστικοί, τονίζοντας πως«στην ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης είναι πολύ δύσκολο να εκδηλωθούν δονήσεις μεγαλύτερες των 5-5,5 Ρίχτερ, επειδή τα υφιστάμενα ρήγματα λόγω μεγέθους δεν έχουν την απαιτούμενη δυναμικότητα. Εδώ οι σεισμοί είναι επιφανειακοί, με βάθος που δεν υπερβαίνει τα 10 χιλιόμετρα»(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/11/2006).
Οι επιστήμονες εκτιμούν ωστόσο, ότι μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999 στην Πάρνηθα, η Αττική μπαίνει σε μια άλλη φάση σεισμοτεκτονικής δραστηριότητας στον χερσαίο χώρο, η οποία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα...
Για την καλύτερη ενημέρωσή σας, παραθέτουμε κάποιοα χρηστικά(θέλουμε να πιστεύουμε)αποσπάσματα από το 3o Πανελλήνιο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής & Τεχνικής Σεισμολογίας, που πραγματοποιήθηκε από 5–7 Νοεμβρίου το 2008.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου