Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Κοσμοσυρροή στο "ΚΕΣΚΕΚΙ"

 
Σε συνεργασία με τους φορείς και τους κατοίκους της πόλης, ο Εξωραϊστικός - Πολιτιστικός Σύλλογος Πηγής Μελισσίων «Αγ. Γεώργιος - Γκιουλμπαξέ», αναβίωσε και φέτος στις 24 και 25 Απριλίου στην πλατεία Μικρασιατών (πρώην Αγίου Γεωργίου), το πατροπαράδοτο έθιμο «Κεσκέκι» . Το κύριο χαρακτηριστικό στην φετινή εκδήλωση, ήταν η μεγάλη συμμετοχή των νέων στην προετοιμασία του εθίμου.
Πλήθος προσκυνητών και επισκεπτών από τα Βόρεια Προάστια έδωσε βροντερό παρών για να παρακολουθήσει την αναβίωση αυτού του εθίμου, το οποίο μεταφέρθηκε σχεδόν αυτούσιο, από τους ξεριζωμένους Έλληνες της Μικράς Ασίας.
Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία που έγινε στον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου, οι Ιερείς των Μελισσίων πήγαν και ευλόγησαν το Κεσκέκι (το οποίο ανακάτευαν όλη τη νύχτα μέλη και φίλοι του Συλλόγου, στα καζάνια που είχαν τοποθετηθεί έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο), και ακολούθως ξεκίνησε η διανομή του στον κόσμο.
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την επιτυχία της φετινής διοργάνωσης, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Βασίλης Ροσταδάκης, επισημαίνοντας την αθρόα συμμετοχή νέων από 18 έως 25 ετών στην προπαρασκευή του φαγητού την παραμονή του Αγίου Γεωργίου και το γεγονός ότι ανήμερα ο κόσμος χόρεψε και διασκέδασε με την ψυχή του. «Αυτό που μου δίνει ικανοποίηση, τόνισε χαρακτηριστικά είναι ότι η παράδοση συνεχίζεται».
Εκτός από τον Δήμαρχο Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου - Καψάλη, τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους,  ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Β’ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρώην δήμαρχος Μελισσίων Δημήτρης Τομπουλίδης, μέλη του Δημοτικού και Τοπικού Συμβουλίου Πεντέλης, ο ιστορικός και συγγραφέας Αντώνης Παυλίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Βετεράνοι Κύπρου 1974» Νίκος Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κωνσταντινοπολιτών Νίκος Ουζούνογλου, πρόεδροι και μέλη πολλών σωματείων και συλλόγων από τα Μελίσσια και όλη την Αττική. Σημειώνουμε ότι στη λειτουργία του Εσπερινού στις 24 Απριλίου, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αμαρουσίου Κηφισιάς Ωρωπού, Κύριλλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου