Κατά πλειοψηφία πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο του ενοποιημένου Δήμου Πεντέλης η εισήγηση της διοίκησης του δημάρχου Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη για τη μετονομασία του Δήμου σε Δήμο Πεντελικού.
Αναπτύσσοντας το σκεπτικό της διοίκησης, ο δήμαρχος υποστήριξε ότι είναι «θέμα ιστορικής τιμής και αξίας» να υιοθετηθεί η ονομασία Δήμος Πεντελικού, η οποία επιπλέον μπορεί, όπως τόνισε, να συμβάλλει «στη σφυρηλάτηση της ενότητας των τριών δημοτικών κοινοτήτων που συνενώθηκαν».
Με τη σκέψη ότι η προτεινόμενη ονομασία εκφράζει το όλον και αποτελεί παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές υπερψήφισε την πρόταση της διοίκησης και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Λεωνίδας Λάζος.
Η μειοψηφία, στο σύνολό της, για διαφορετικούς λόγους βέβαια, με ποικίλες διατυπώσεις και εκφάνσεις στην τελική ψηφοφορία, βρέθηκε «απέναντι» στη διοίκηση στο θέμα της μετονομασίας του Δήμου.
Η μείζων μειοψηφία, που αντιπροσωπεύεται από τον συνδυασμό "Η ΠΕΝΤΕΛΗ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ", με επιστολή που αναγνώστηκε από το προεδρείο, δήλωσε ότι δεν θα συμμετείχε στη συζήτηση -δύο σύμβουλοί της ωστόσο παρέμειναν στην αίθουσα- υποστηρίζοντας ότι η ονομασία του ενοποιημένου Δήμου έχει οριστεί με το Ν3852/2010 και ότι η συζήτηση που γίνεται είναι «άστοχη και ανούσια», καθώς θεωρεί ότι «το Δ.Σ. πρέπει να ασχοληθεί με πολύ σοβαρότερα θέματα και κυρίως με την ομαλή μετάβαση στον Δήμο των αρμοδιοτήτων που προβλέπει ο Καλλικράτης».
Από την πλευρά της ελάσσονος, ο επικεφαλής της ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου επέμεινε στην άποψη να μη ληφθεί απόφαση μόνο με τις ψήφους της διοίκησης, να αποσυρθεί το θέμα και να επανέλθει όταν θα έχει προηγηθεί διαβούλευση με την κοινωνία. Οι σύμβουλοι του συνδυασμού δεν συμμετείχαν στη ψηφοφορία.
Στο ίδιος μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του κ. Νίκου Τόλιου, από τον συνδυασμό "ΜΕΛΙΣΣΙΑ - ΠΕΝΤΕΛΗ ΜΑΖΙ", ο οποίος προέβαλε την ανάγκη να επανέλθει το θέμα εν ευθέτω χρόνω, για να μην διχαστεί η κοινωνία. Στην ψηφοφορία ο κ. Ν. Τόλιος έριξε «λευκό».
Ο επικεφαλής της "ΠΕΝΤΕΛΗ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ" Αντώνης Φειδοπιάστης, με τη σειρά του, υπερασπίστηκε τη σημερινή ονομασία «Δήμος Πεντέλης» για λόγους ιστορικούς, καθώς, όπως είπε, το «Πεντελικού» αποτελεί νεολογισμό που δεν παραπέμπει στην ιστορικότητα και στην αναγνωρισιμότητα του ονόματος «Πεντέλης».
Από τη "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" εκφράστηκε η θέση ότι η αλλαγή ονομασίας δεν σηματοδοτεί αλλαγή της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τάσος Καρατζής, ο οποίος μετά τη δήλωσή του αποχώρησε.
Η πλειοψηφία των δημοτών που εξέφρασαν την άποψή τους στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ της άποψης να μετατεθεί η συζήτηση για το όνομα για μια άλλη χρονική στιγμή, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες ζυμώσεις στην κοινωνία. Από κάποιους δημότες, αλλά και δημοτικούς συμβούλους, νυν και τέως, εκφράστηκε η αγωνία να μην εκλείψουν «τα Μελίσσια» από την ονομασία του νέου Δήμου.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Καρύγιαννη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου